Vägen till körkort


Vägen till körkort

 

vägentillkörkort2

Här får du vägledning hur du ska gå tillväga för att ta ett körkort.

1. Körkortstillstånd

Först måste jag ansöka om körkortstillstånd. Det kan jag göra först när jag har fyllt 16 år.
Ansökningen gör man hos Transportstyrelsen. Klicka här för ansökan.
För att göra ansökan komplett så måste du även göra en syn undersökning.
Den kan du göra hos oss eller en optiker. Kom ihåg att ta med leg. Linser/glasögon till syntesten.

2. Skriv in dig hos oss

När du har fått körkortstillståndet kan du börja med att ta en testlektion hos oss. Gör en anmälan längre ner på sidan.  Vi återkommer så snart det är möjligt med ett förslag när vi har lediga tider till dig.

3. Övningskör och plugga

När du har fått körkortstillståndet så kan du börja köra hos oss på trafikskolan. Vi rekommendera att du tar en testlektion med en av våra trevliga lärare. Givetvis får din privata handledare alltid åka med för att ni ska kunna mängdträna hemma så att du kommer till målet snabbare.
För att kunna övningsköra privat måste du och handledaren gå en handledarkurs.
Klicka här för att boka in ett kurstillfälle.
Ju längre fram i utbildningen du kommer så måste du även börja vara klar med den teoretiska utbildningen. Beroende på vilket paket som du har köpt kan den ingå.

4. Riskutbildning

Riskutbildningen är två delar. Ena delen gör du hos oss på trafikskolan som du bokar här den heter riskettan. Den andra delen Riskutbildning del två är halkbanan.
Dessa två utbildningar måste vara klara innan du ska göra teoriprovet.

5. Teori och uppkörning

Hos oss på Alviks Trafikskola kan lära dig allt som krävs för att du ska klara teoriprovet och bli en ansvarsfull och medveten bilförare. Du går en lärarledd kurs på 3 kvällar hos oss, på totalt 9 timmar, och fortsätter plugga på egen hand.

Vi erbjuder dig en utbildning på internet/dator. Detta är en fördel för dig eftersom även Trafikverkets teoriprov är datoriserat. Datatester kan du göra via Internet eller via app i mobilen.

Teoriprovet skrivs på Trafikverket när du är klar, även med den praktiska träningen. Numera bokas tid för teori- och praktiskt prov samtidigt. Det är ett sammanhängande prov. Teori och praktiskt prov måste ske inom en 14 dagars period.

 

6. Skrivningsdagen
  • Dagen du ska skriva teoriprovet ska du var på plats ca 30 minuter innan hos Trafikverket
  • Ta med dig din legitimation (ingen legitimation – inget prov)
  • Du kommer att ta foto till ditt blivande körkort
  • Det är bra att vara i god tid så att du hinner lugna ner dig så du kan göra ditt bästa på provet
  • Har du lätt för att bli störd av andra under provet kan du så sätta på dig hörlurar med musik så du bättre kan koncentrera dig på frågorna
  • Provet består av 70 frågor. Fem frågor är testfrågor som Trafikverket utvärderar om de ska med i provet i framtiden.  Provet baseras på 65 frågor och av de ska minst 52 st vara rätt för att du ska bli godkänd.
7. Uppkörningsdagen

På uppkörningdagen träffas vi på Alviks Trafikskola en timme innan körprovet. Du måste ha med dig giltig ID-handling. Ingen legitimation – ingen uppkörning! Om behov finns gör vi en säkerhetskontroll innan du övningskör till Trafikverket. Vi går upp till väntrummet och väntar på inspektören. Hen hälsar dig välkommen och vill titta på din legitimation. Ni går sedan till bilen för att göra en säkerhetskontroll.

Innan in åker iväg går inspektören igenom hur provet kommer att gå till. Körningen pågår i 30-45 minuter. När ni kommer tillbaka meddelar hen hur provet har gott. Förhoppningsvis har det gått bra och du kan åka tillbaka till skolan med ett leende på läpparna! Du får köra i Sverige direkt efter godkänt prov med giltig ID-handling.

Jag vill veta mer

Ditt namn (*)

Din e-post (*)

Ditt telefonnummer

Ditt meddelande

Jag vill

Kunder berättar

Rekommenderas

Senaste nytt

  • Sista minuten erbjudande 3 mar 2019 - Du som bokar en lektion samma dag får ett rabatterat pris på 500 kr för en lektion. OBS! Meddela trafikskolan om att du har gjort en sista minuten bokning. DU SOM HAR PAKET! Sista minuten betalas utanför paketet.

Nästa utbildningstillfälle

mar
05

Handledarutbildning

torsdag 05 mar 16:30

+ Boka plats

Här har vi aktuella kurser.

mar
17

Handledarutbildning

tisdag 17 mar 16:30

+ Boka plats

Här har vi aktuella kurser.